- Potraviny
- Trvanlivé
- Sušené ovoce, zelenina
- Borůvky lyofilizované
Borůvky lyofilizované
Borůvky lyofilizované
Borůvky lyofilizované jsou nejen díky modrému barvivu oceňovány pro jejich zdraví prospěšné účinky. Zároveň jsou vyhledávány pro lahodnou chuť a široké využití. S metodou sušení mrazem je zachována přirozená barva, aroma i chuť čerstvých plodů.
Sušené borůvky se už mnohé generace využívají na průjem u malých dětí. Mají schopnost držet v těle vodu, působí protizánětlivě a zklidňují zvracení. Děti se navíc této chutné medicíně nebrání.
Obsahují velké množství vitamínu C, který posiluje imunitní systém. Jsou tak skvělým dolňkem při nachlazení, chřipce a infekčních onemocněních. Modré barvivo zvané myrfilin může napomáhat zachycovat volné radikály a snižovat riziko srdečně-cévních chorob.
Lesní zvěř vyhledává borůvky při silném stresu, proto se traduje, že toto ovoce zklidňuje nervy. Borůvky navíc mohou mít také pozitivní vliv na zrak a oddalovat únavu očí.
Třísloviny mají podle léčitelů schopnost tlumit menstruační bolesti, silné krvácení a pomáhat ženám vyrovnat se s přechodem. Zmiňují také jejich blahodárné účinky na ledviny a močové cesty.
Kousky ovoce jsou nejdříve prudce zmrazeny. Poté se ovoce umístí do sušárny. Z konzistence ledu přechází voda přímo do fáze vodní páry a sušené ovoce si díky tomu v maximální míře zachová svou původní texturu a aroma, ale i potřebné vitamíny a minerály, které se při jiné metodě sušení ztrácí.
Nutriční hodnoty ve 100g
Energetická hodnota 1000 kJ / 239 kcal; tuky 3,8 g, z toho nasycené mastné kyseliny 0 g; sacharidy 38,2 g, z toho cukry 38,1 g; vláknina 30,9 g; bílkoviny 3,8 g; sůl 0,02 g.
Skladování: skladujte v suchu a temnu.
Země původu: Neměcko.
Alergeny: bez alergenů.