- Potraviny
- Trvanlivé
- Nápoje sušené, čaj a káva
- Čaje
- Čaj zelený Kenya Green

Čaj zelený Kenya Green
Čaj zelený kenya green
Vysokohorský zelený čaj zpracovaný ortodoxní technikou. Ručně sbíraný čaj s výraznou strukturou a pohlednými přibližně stejně velkými lístky. Výrazná chuť zeleného čaje je založená na kombinaci travnaté a ovocné složky. Nálev má čirou světle zelenou barvu. Vůně je jiskrná, probouzecí.
Prostředí Zahrady se nachází vysoko na svazích nejvyšší hory Keni - Mt. Kenya. Čaj se pěstuje v rozmezích 2000- 2400 m. n. m., což z něj činí velikána i mezi vysokohorskými čaji, jsou totiž jedny z nejvýš položených na světě. Mount Kenya je vulkanického původu, půda je hodně mineralizovaná a proto se dobře hodí pro pěstování čaje a dává mu výraznou chuť.
Družstvo, které čaj pěstuje, je členem rainforest alliance - což znamená, že se zavázalo nevykupovat dřevo z pralesa (čaj se suší pomocí pálení dřeva), ale dedikovalo část svých pozemků k pěstování dřevin na podpal.
Příprava:
Místní si připravují tento čaj jako macerát - tedy cca 15-20 g listí dají do litru studené vody a po cca 20 minutách pijí. Vzniká lehký osvěžující nápoj. Vodu v průběhu dne dolévají. Podle chuti doplňují kousky citrusů nebo manga.
Dále se může připravovat jako jemný zelený čaj. Tedy cca 4 g na 200 ml vody o teplotě cca 60 °C. Nechat 2-3 minuty. Nálevy opakovat s intenzivnější teplotou cca 2x. Po jídle je vhodný výrazný zelený čaj - 4 g listu zalít 150 ml vody o 80-90 °C na 2 minuty. Čaj je povzbuzující a pomáhá trávit.